Co jeść i jak się nawadniać podczas biegania

09.07.2021

Urszula Zwierczyk, dietetyk ze Studia Diety Greenfit podzieliła się swoimi radami dla biegaczy w zakresie odżywiania w pierwszym odcinku podcastu Smak Biegania. Dla głodnych wiedzy mamy dodatkową porcję wiedzy w formie prostych przepisów i rekomendacji.

Domowy izotonik

Całość ma ok. 200 kcal i ok. 50 g węglowodanów

  • Woda, najlepiej wysoko- lub średnio- zmineralizowana i nisko nasycona dwutlenkiem węgla – 1 litr
  • Miód/cukier trzcinowy – 2 – 3 łyżki miodu = 4 łyżki cukru (ok. 60g miodu lub 50g cukru)
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól – 1 szczypta

Szejk proteinowy – 190 kcal

  • Banan – ½ sztuki (60g)
  • Masło orzechowe 100% orzechów – 1 łyżeczka (10g)
  • Napój roślinny, np. migdałowy lub mleko 2% tłuszczu – ½ szklanki (100ml)
  • Białko konopne (proszek) – 1 łyżeczka (5g)

Białkowe batony raw

Całość ma ok. 2550 kcal

Przepis na ok. 12 batonów

1 baton ma ok. 213 kcal

  • Masło orzechowe – ok. ½ słoiczka (225g)
  • Suszone daktyle – 1 duże opakowanie (400g)
  • Nasiona chia – 1 łyżka (10g)
  • Białko konopne – 1 łyżka
  • Olej kokosowy – 1 łyżka (10g)

Przygotowanie:

Do miski wrzuć daktyle, nasiona chia oraz 8 łyżek wrzątku. Niech zaparzą się chwilę. Dobrze jest kupić dość miękkie daktyle lub wcześniej dłużej namaczać je we wrzątku. Dodaj masło orzechowe, roztopiony olej kokosowy, białko konopne i zblenduj całość za pomocą ostrza w kształcie litery S. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż równo masę (dość płasko, na ok. grubość 2 cm. Blachę włóż na minimum pół godziny do lodówki. Pokrój na mniejsze prostokąty.

Czekoladowe kulki mocy

Całość ok. 3000 kcal

Przepis na ok. 30 sztuk

1 sztuka ma ok. 100 kcal

  • Daktyle suszone lub świeże – ok. 400 g
  • Orzechy nerkowca – ok. 200 g lub zamiennie 200g masła orzechowego 100%
  • Olej kokosowy nierafinowany lub z orzechów/nasion – 4 łyżki (40g)
  • Kakao w proszku – 5 łyżek (50g)
  • Dodatkowo: kakao, przyprawa do piernika, wiórki kokosowe lub mąka kokosowa

Przygotowanie:

Daktyle namocz w ciepłej wodzie (najlepiej całą noc). Orzechy zmiel w młynku (możesz je wcześniej namoczyć, żeby nie zepsuć sobie ostrzy blendera  Lub po prostu użyć gotowych zmielonych/startych orzechów lub masła orzechowego – będzie dużo łatwiej blendować  Z daktyli odlej wodę i zblenduj dokładnie, stopniowo dodając zmielone orzechy, olej kokosowy oraz kakao. Jeśli konsystencja jest za sucha, dodaj wody z namoczonych daktyli, a jeśli za rzadka, dodaj mąki kokosowej. Masę włóż na kwadrans do lodówki. Formuj kulki (1 łyżka = 1 kulka) i obtaczaj w ulubionych dodatkach: kakao, przyprawie do piernika lub prażonych wiórkach kokosowych. Wstaw do lodówki i schładzaj minimum godzinę.

Bakaliowe kulki mocy

Całość ok. 2200 kcal

Przepis na ok. 20 sztuk

1 sztuka ma ok. 110 kcal

  • Orzechy, np. włoskie/migdały/nerkowce lub mix wszystkich rodzajów – 1 szklanka (100g) lub zamiennie 4 – 5 łyżek masła orzechowego (100g)
  • Nasiona chia/siemię lniane – ½ szklanki (50g)
  • Wiórki kokosowe – ½ szklanki (50g)
  • Płatki owsiane górskie – 1 szklanka (100g)
  • Suszone daktyle – 2 opakowania (200g)
  • Olej kokosowy – 1 łyżka (10g)
  • Nasiona lub ekstrakt z wanilii
  • Cynamon, imbir
  • Dowolne dodatki do ozdobienia: mak, sezam, płatki jaglane, wiórki kokosowe, kakao w proszku

Przygotowanie:

Daktyle i orzechy namocz we wrzątku. Zmiel lub zblenduj na drobną masę (wodę zachowaj, przyda się na później do korygowania konsystencji kulek). W młynku do kawy zmiel płatki owsiane. Do papki z daktyli i orzechów, dodaj nasiona chia, wiórki kokosowe, przyprawy olej kokosowy oraz stopniowo zmielone płatki owsiane (je również możesz wcześniej namoczyć). Dolej wody z daktyli, jeśli masa jest za sucha. Możesz dodatkowo rozcieńczyć całość napojem roślinnym, np. kokosowym. Zblenduj dodatkowo całość, jeśli nie chcesz czuć kawałków nasion i wiórek. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek. Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta. Ozdabiaj kulki, wcześniej zwilżając je odrobiną wody (wystarczy zaledwie na opuszkach palców) i odkładaj na papier do pieczenia. Obtocz w dowolnych dodatkach, np. w kakao, wiórkach kokosowych lub nasionach sezamu. Kulki najlepiej jeść po dobrym schłodzeniu w lodówce.

Porady dotyczące nawadniania organizmu:

Treningi trwające do 60 minut:

Nawadnianie: dzienna podaż płynów na poziomie 1,5 – 2 litrów + dodatkowa woda związana z treningiem +dodatkowa woda po zakończonym treningu (uzupełnienie ok. 300 – 400 ml wody)

Sposoby na przeliczenie dodatkowej wody:

1. Dodatkowe 1 – 1,5 litra wody na każdy utracony kilogram masy ciała po treningu (trzeba zważyć się przed i po treningu, aby skorzystać z tej metody oszacowania bilansu wodnego)

2. Minimum 1 ml wody na 1 spaloną kcal

3. Minimum 300 – 400ml wody na każde 30 minut treningu (picie wody co 15 – 20 minut, po 150 – 200 ml)

*jeśli nie czujemy spadku energii i osłabienia, nie ma konieczności wprowadzania dodatkowych węglowodanowych przekąsek oraz napojów izotonicznych w przypadku treningów trwających poniżej 60 minut!

Treningi trwające ponad 60 minut:

Przez pierwsze 45 – 60 minut treningu nawadnianie jak w przypadku treningów do 60 minut!

Po 45 – 60 minutach, co 15 – 20 minut, po 150 – 200 ml napoju izotonicznego

*Pamiętaj o zasadzie, że nie powinno się przekraczaj objętości 1l napoju izotonicznego na godzinę treningu.

Należy jednak zaznaczyć, że zapotrzebowanie na płyny zależy przede wszystkim od tempa pocenia się i jest sprawą indywidualną. Dlatego należy wytestować jak reaguje organizm, aby opracować odpowiednią strategię postępowania.

Spożycie posiłków w trakcie trwania wysiłku fizycznego powyżej 60 minut, opiera się łatwo przyswajalne węglowodany (średni i wysoki indeks glikemiczny), aby glukoza z produktów bezpośrednio wnikała do komórek mięśniowych. Polecane są izotoniki, żele i batony energetyczne, batony Raw, suszone owoce, banany i przekąski na ich bazie.

Podczas intensywnego treningu trwającego ponad godzinę, powinniśmy uzupełnić węglowodany o dodatkowe porcje, w dawkach po 30 – 40g co 15 – 30 minut (maksymalnie na godzinę, dodatkowe 90g węglowodanów)

Zawartości węglowodanów w popularnych przekąskach:

*Żel energetyczny (40g) – ok. 100-120 kcal i 35g węglowodanów prostych, np., syrop glukozowy i maltodekstryny.

*Banan (120g) – ok. 120 kcal i 30g węglowodanów prostych oraz złożonych

*10 suszonych daktyli (50g) – ok. 140 kcal i 35g węglowodanów prostych oraz złożonych

*Baton typu Raw (40g) – ok. 140 kcal i 50 g węglowodanów prostych oraz złożonych

*1 dawka napoju izotonicznego (200ml) – 12 g węglowodanów prostych

*Baton proteinowy/wielozbożowy/niezdrowy typu Mars :-P (50g) – ok. 220 kcal i 20 – 40g węglowodanów prostych oraz złożonych.

*Woda kokosowa (200ml) – ok. 48 kcal i 9,6 węglowodanów prostych

UWAGA!

Nie należy spożywać batonów lub żelów energetycznych równocześnie z izotonikami (najpierw jesz, popijasz wodą, a później na trasie pijesz izotonik), bo spowodujemy zbyt duży wyrzut glukozy i insuliny, a potem szybki ich spadek → osłabienie i zmniejszenie wydolności.

-----------------------------------------------------------

Urszula Zwierczyk - dietetyk wiecznie wiedzą #nienażarty. I w dodatku zakochany w sporcie. Żywieniowiec z zamiłowania.

Od kilku lat prowadzi swój gabinet dietetyczny, współpracuje z przychodniami, siłowniami i klubami dla dzieci. Na dokładkę rozwija catering dietetyczny i działa na uczelni. Jest związana z Instytutem Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum gdzie prowadzi zajęcia ze studentami i przygotowuje się do badań pod kątem kompetencji żywieniowych.

A w tym całym zapracowaniu, obowiązkowo realizuje swoją pasję, jaką jest sport. Rower, bieganie i ćwiczenia z obciążeniem własnego ciała – to jej ulubiona trójca. Łączy na co dzień to co kocha najbardziej, czyli zamiłowanie do jedzenia i sportu. Dzięki temu wyciska z każdego dnia 150% mocy!

Ulę można śledzić na Facebooku.

-----------------------------------------------------------

Posłuchajcie rozmowy Bartosza Wilczyńskiego Promotor Kulinarnego z Urszulą Zwierczyk w naszym podcaście SMAK BIEGANIA – „Sukces zaczyna się na talerzu”

Fundacja Poland Business Run

Organizer

Strategic Sponsors

Main Sponsors

Logistics Partner

Technical Partner

Children's run Partners

Founder of Prizes

Honorary Patronage

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience. More information on cookies and how they are used can be found in our terms.privacy.policy.2.

By clicking "Proceed" you are confirming you have read this statement.