Kawa i sport - połączenie idealne!
Wiele osób uprawiających sport uwielbia kawę, natomiast tylko nieliczni zdają sobie sprawę z jej dobroczynnych właściwości. Kawa ma zbawienne działanie na organizm sportowca - dlaczego? Przede wszystkim, zawarta w niej kofeina jest źródłem ogromnej ilości energii, a co za tym idzie – chęci i motywacji do treningu. Możemy się o tym przekonać po nieprzespanej nocy, gdy na ratunek przychodzi nam filiżanka kawy. Zmęczenie i apatia momentalnie znikają. Nie inaczej jest w przypadku aktywności fizycznej. Jako, że kofeina oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy, jej spożycie wpływa na wydolność organizmu, poprawiając refleks i wyostrzając koncentrację.
Czy wiesz, że…
Dzięki kofeinie spalamy więcej kalorii! Po spożyciu kawy organizm człowieka zaczyna wytwarzać energię z kwasów tłuszczowych. Innymi słowy, oszczędza on obecny w mięśniach glikogen, który pozwala nam ćwiczyć dłużej i intensywniej. Ponadto zawarta w kawie kofeina przyspiesza proces tzw. termogenezy. Oznacza to, że jej obecność w organizmie uruchamia specjalne mechanizmy, które powodują większe zużycie kalorii. Picie kawy przyczynia się także do pobudzenia procesu lipolizy. To ważna informacja dla osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Co więcej, przyjęcie dawki ok. 5 mg kofeiny na kilogram masy ciała przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych oraz zwiększenia stężenia adrenaliny we krwi. Ma to szczególne znaczenie w przypadku aktywności wymagających wysokiej wytrzymałości i odporności organizmu.
Udowodnione naukowo
Zalety picia kawy docenili naukowcy z University of Illinois. Dowiedli, że spożywanie kofeiny wiąże się z mniejszym odczuwaniem bólu podczas treningu! Do podobnych wniosków doszli badacze z University of Georgia. Wykazali, że kofeina blokuje adenozynę, czyli związek chemiczny odpowiedzialny za aktywowanie receptorów bólu podczas tworzenia się mikrouszkodzeń. Przeprowadzone przez nich badania udowodniły, że odczuwany ból mięśni u osób, które przed intensywnym treningiem przyjęły kofeinę, był niemal o połowę niższy niż u tych, którzy nie wypiły kawy. A zatem, kofeina zapobiega powstawaniu zakwasów! Aby osiągnąć zamierzony efekt, wystarczy filiżanka podwójnego espresso!
Potrzebujesz więcej dowodów?
Badania opublikowane w International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism wykazały, że sportowcy, którzy wypili przed treningiem kawę, spalili o ok. 15% więcej kalorii w ciągu trzech godzin po wysiłku niż ci, którzy tego nie zrobili.
Według japońskich naukowców spożywanie kawy poprawia również krążenie. W ramach przeprowadzonego przez nich badania, uczestnikom podano filiżankę kawy. Wyniki próby były jednoznaczne. Osoby te miały o 30% większy wzrost przepływu krwi w ciągu 75 minut od wypicia filiżanki od osób, które nie piły kawy lub wypiły kawę bezkofeinową.
Na zakończenie warto dodać, że kofeina odpowiada za podniesienie wydajności treningowej:
9,5% u osób podnoszących ciężary,
do 20% u osób trenujących dyscypliny wymagające zwiększonej siły mięśni,
6,5% u osób trenujących sporty szybkościowe,
3,3% u osób uprawiających sporty wytrzymałościowe.
Jak przyspieszyć efekty?
Ogólnopolska sieć kawiarni Costa Coffee od lat oferuje swoją autorską mieszankę ziaren kawy Mocha Italia. To niestandardowe połączenie ziaren Robusty i Arabiki, oprócz łagodniejszego smaku, zawiera aż o 25% więcej kofeiny niż klasyczna Arabica. Sekret Mocha Italia tkwi także w wolno palonych, pełnowartościowych ziarnach kawy, to one są podstawą tej sekretnej mieszanki smaków słodyczy przenikniętej delikatną goryczką, która pozwala zawsze przygotować perfekcyjną filiżankę kawy.
Fundacja Poland Business Run