Smak Biegania No. 10: Serce do biegania

29.03.2022

Po naszej ostatniej rozmowie dotyczącej układu ruchowego czas na nasz najważniejszy mięsień - serce. Gościem w dzisiejszym odcinku jest dr habilitowany nauk medycznych - Bartłomiej Guzik:

  • Lekarz, Kardiolog, Internista pracujący w Krakowskim Szpitalu Specjalistycznym im. Jana Pawła II,
  • Adiunkt w Klinice Kardiologii Interwencyjnej, Instytut Kardiologii Collegium Medicum UJ.
  • Zajmuje się diagnostyką i leczeniem wszystkich schorzeń kardiologicznych, ze szczególnym zainteresowaniem podejścia spersonalizowanego i wykorzystania medycyny populacyjnej i sportowej.
  • Autor wielu specjalistycznych publikacji i Współautor kilku rozdziałów w podręcznikach z kardiologii.


W tym odcinku:

  • Czy bieganie jest zdrowe dla naszego serca i układu krążenia?
  • Jak pracuje nasze serce i układ krążenia w czasie biegania?
  • Czy przed każdym nowym sezonem biegowym lub jeśli ktoś zaczyna przygodę z bieganiem powinnyśmy zrobić badania?
  • Jakie są przeciwskazania do regularnego biegania z punktu widzenia kardiologicznego?
  • Jakie są niepokojące ze strony organizmu, które powinny nas skłonić do bardzo szybkiej wizyty u kardiologa ?
  • Jakie są metody budowania wytrzymałości i kiedy należy je stosować w całym planie biegowym?
  • JAK BIEGACZ POWINIEN DBAĆ O SWOJE SERCE, żeby móc cieszyć się sportem i bieganiem?

Podcastu Smak Biegania możecie posłuchać bezpośrednio na stronie www.polandbusinessrun.pl, a także w Google Podcasts, Apple Podcasts, Spotify oraz na kanale YouTube.


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz w każdym czasie dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności.

Klikając "Kontynuuj" poniżej potwierdzasz, że zapoznałeś się z powyższą informacją.