Jedzenie posiłków typowo kwasowych na krótką metę nie spowoduje niczego złego. Ludzki organizm sobie z tym radzi poprzez pobieranie wapnia, sodu, potasu lub magnezu z tkanek. Jeżeli natomiast posiłki zakwaszające to nasza stała dieta, minerały z naszego organizmu przestają nam wystarczać. Następuje demineralizacja tkanek. Nie chodzi tylko o odwapnienie organizmu i pojawianie się osteoporozy, łamania zębów i paznokci. Dotyczy to całego ciała, przez co stajemy się podatni np. na złamania kości, próchnicę zębów, ponadto choroba wieńcowa, miażdżyca, wylewy, nadżerki na błonach śluzowych, choroby wątroby, zmarszczki, problemy z włosami, cukrzycę, zmiany zwyrodnieniowe stawów oraz zmiany nowotworowe.
Oto lista produktów zakwaszających organizm:

Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:
- Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
- Cukier i produkty zawierające cukier
- Sztuczne słodziki
- Biała mąka pszenna i produkty pochodne
- Biały ryż
- Sery żółte
- Kawa
- Czarna herbata
- Kakao i czekolada
- Sól

Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:
- Ryby
- Jaja
- Chleb żytni
- Płatki zbożowe
- Makaron pełnoziarnisty
- Ryż brązowy
- Orzeszki ziemne
- Piwo

Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:
- Twaróg
- Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
- Kasza gryczana
- Makaron sojowy
- Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
- Otręby
- Fruktoza

A oprócz tego:
- melasy i przetworzone mieszanki miodów pszczelich
- potrawy smażone
- rafinowane oleje słonecznikowy, uniwersalny, sojowy, palmowy itd.
- niektóre strączkowe (soja, groch) oraz ziemniaki bez skórki
- niektóre owoce (żurawiny, borówki, jagody, śliwki)
- napoje alkoholowe wszelkiego typu
- tytoń (zarówno papierosy jak i fajka)
- leki
- stres
Karina Piwowarczyk
Dietetyk i trener ALL FOR BODY
www.allforbody.com
www.facebook.com/AllForBody